• Veel mensen zoeken geluk buiten zichzelf in de wereld om hen heen. In die fijne relatie, in dat mooie huis, in die speciale baan of in modieuze kleding. Veel mensen zullen dit geluk zoeken op deze plaatsen omdat ze eigenlijk iets anders zoeken: goedkeuring. Het willen van goedkeuring is een diepgewortelde neiging die vele van ons al levenslang met zich meedragen. Het is het willen van liefde, het willen van erbij horen, het gevoel krijgen in de groep te passen. Goed doen, aardig gevonden worden en dus zeker te zijn van overleving. Bevestiging nodig hebben van de mensen om ons heen: Ja, je doet het goed. Ja, ik vind je lief. En voor het moment van bevestiging ben je weer even tevreden en voel je geluk.

  Maar werkt het eigenlijk wel, al dat willen?

  Vanuit eigen ervaring kan ik vertellen: nee. Het werkt niet. Op geen enkele manier. Weliswaar voel je na een gewenste bevestiging geluk maar het zal niet blijvend zijn. Het geluksgevoel kwam niet van binnenuit. Er is weer een nieuwe bevestiging nodig voor een nieuw moment van geluk.

  Willen voelt niet bepaalt fijn. Iets willen is een gevoel van niet hebben, een gevoel van ontbreken. En vanuit dat gevoel is het onwaarschijnlijk dat je het hebben van iets aantrekt. Bovendien werkt het willen van dingen juist vaak tegen je. Doordat je wilt en voelt dat je niet hebt ga je steeds hebberiger willen,  waardoor je steeds meer voelt dat je mist. Dat doet pijn. Het nare van deze neerwaartse spiraal is dat de momenten van geluk die je wel ervaart,  gekoppeld worden aan dat waaruit de bevestiging voortkwam. Dat kan zowel te maken hebben met het bezitten van een bepaald item als met het ontvangen van complimenten of een liefdevol gebaar. Dit zal de neiging tot willen alleen maar voeden.

  Geen wonder dat het leven soms aanvoelt als een uitputtende strijd die niets oplevert.

  Hoe kan het anders?

  Bij de workshops en cursussen van de Vrijheid Methode leren we onder andere dit gevoel van willen van bijvoorbeeld goedkeuring te herkennen en omhoog te halen zodat het gevoel kan worden ‘vrij gelaten’. Dit wordt releasen genoemd.

  Door gebruik te maken van een paar eenvoudige technieken zijn de meeste mensen al gauw in staat om het verdriet en de pijn achter dit willen te doorvoelen en te wissen. Resultaten zijn snel voelbaar en ook direct terug te zien in het dagelijks leven. Na een aantal releases op het willen van goedkeuring ervaar je steeds meer dat je het al hebt. Het is er al, want het zit in jezelf en is ten alle tijden beschikbaar. Hoe verder je het releasen doorvoert en integreert in je leven, hoe meer vrijheid je ervaart.

  Tot slot

  Dat mooie huis blijf vast een goede keuze, die liefdesrelatie voelt nog steeds fijn en die arm om je heen ook. Maar lukken al deze dingen even niet dan is er geen verdriet en geen pijn. Ons geluk hing er immers niet vanaf. We zijn vrij.

 • ... en wat vind je er van?

  Reacties laden...